Efterisolering – hvilket materiale skal man vælge?

Mineraluld, papir, hør, halm, træfiber. Kært barn har mange navne, og i dag er isolering ikke bare isolering. Så hvordan vælger man det rigtige materiale, og hvad er forskellen på de forskellige typer af isoleringsmateriale?

Mineraluld

Det traditionelle isoleringsmateriale, som vi kender det fra gamle dage, er lavet af mineraluld, og navnet dækker over både glas- og stenuld. Det fremstilles ved ekstrem opvarmning af glas og sten, der efterfølgende blæses ud i tynde trådstrukturer med forskellige tæthedsgrader. Det er et materiale, der er let at arbejde med, men som kløer, når det kommer i kontakt med huden.

Plast (EPS)

EPS er et isoleringsmateriale lavet af ekspanderet polystyren. Samlet set består materialet af 98% luft og 2% polystyren, og det vinder mere og mere frem på markedet, og kommer lige efter mineraluld på hitlisten over mest anvendte isoleringsmaterialer. Det er let at arbejde med, støver ikke og har en god isoleringsevne.

Papirisolering

Et miljøvenligt alternativ til de to foregående materialer er papiruld/papirisolering. Det er fremstillet af gamle aviser, og fås både som granulat og plader. Samtidig er det et godt isoleringsmateriale, hvis du også vil dæmpe lyden lidt.

Hør

Et ikke så anvendt materiale herhjemme er hør som isolering. Hørfibre er seje og stærke, og isoleringsmaterialet kan derfor være svært at arbejde med, hvis man ikke har det rigtige udstyr. Samtidig kommer det kun i pladeform, og det begrænser mulighederne for brug, ligesom den høje pris skræmmer en del kunder væk.

Halm

I gamle dage brugte man halm til isolering, men der er ikke lavet nogle undersøgelser, der dokumenterer halmens isoleringsgrad. Ønsker du at bruge halm som isoleringsmateriale, så skal du desuden søge dispensation hos kommunen, og sørge for at det bliver lagt i et brandsikkert skelet, hvis du får lov.

Hvad skal man vælge?

Det kan være svært at finde rundt i junglen af isoleringsmaterialer, men som tommelfingerregel kan du roligt vælge mellem de mest kendte former: mineraluld, EPS og papir. De egner sig allesammen til traditionelle isoleringsløsninger som loftisolering og isolering af hulmur.

Ønsker du at prøve kræfter med de mere ukendte og alternative løsninger, så er det en god idé at sætte sig godt ind i materialet og ikke mindst finde en ekspert på området, der kan rådgive dig. Udover hør og halm som allerede er nævnt, så findes der også træfiber og perlite på markedet, men heller ikke her er der meget viden at hente fra folk, der har prøvet det. Der er nemlig begrænsede erfaringer med produkterne i Danmark.